SSAB stål SSAB - FF candleholder

Svenska innovationer som kan förändra världen - SSAB presenterar fossilfritt stål på Nordbygg

2024-01-16

Med hållbarhetsmål i sikte sker utvecklingen av byggmaterial otroligt snabbt. Några av de innovationer som har potential att omdana en utsläppstung bransch kommer från Sverige. En aktör vars framsteg kan påverka branschen globalt är stålgiganten SSAB. Det är bara två år till dess fossilfria stål ska finnas tillgängligt på marknaden. Möt dem på Nordbygg där de kommer se till att besökare får möjligheten att känna, klämma och få reda på allt om de senaste framstegen inom stål.

SSAB:s mål om fossilfritt stål på marknaden senast 2026 närmar sig med stormsteg. Genom den så kallade HYBRIT-teknologin arbetar de för att koldioxidutsläppen ska minimeras. HYBRIT-teknologin är resultat av ett samarbete mellan jättarna LKAB, Vattenfall och SSAB. Resultatet är ett stål gjort på järnmalm som direktreducerats med vätgas och fossilfri el, alltså fritt från koldioxidutsläpp från kol och koks som vid traditionell framställning i masugn. 

– Fossilfritt stål är inte längre en produkt som bara finns i fantasin. Tillsammans vår fossilfria partner PEAB kan vi nu berätta att det finns i väggar och tak producerade av Rukki Construction till en av Wihlborgs byggnader i Lund, berättar Mikael Petersen, Marketing Manager på SSAB. 

SSAB vill möta byggsidan

2024 väljer SSAB att komma tillbaka till Nordbygg med en 40 m2 stor utställningsyta.

– Utvecklingen har gått framåt rejält bara sedan vi senast var på plats 2022. Nordbygg är en viktig satsning och plattform för oss. Här kan vi visa upp oss och berätta om allt spännande som händer inom fossilfritt stål. Kom gärna och besök oss, säger Petersen.

Utöver det fossilfria stålet vill han även uppmuntra besökare till att passa på att undersöka SSAB:s bidrag till cirkulära flöden.

– Vi kommer presentera SSAB Zero™ som tillverkas av återvunnet skrot som framställs med fossilfri el och biogas. Detta stål, som inte fanns vid förra Nordbygg, kommer att spela en betydande roll för att främja hållbarhet inom stålindustrin, berättar Petersen.

Svenska företag med globala innovationer

– Den som har något nytt att visa som kan inspirera andra väljer Nordbygg som en plats för att visa upp innovationer. SSAB är ett av många företag som ger besökarna framtidshopp genom att visa upp sina framsteg. Jag ser hur allt fler internationella besökare kommer hit och den nordiska innovationsrikedomen är en viktig faktor till det.  Jag vill uppmuntra varenda besökare till att passa på att tala med utställarna om deras innovationer, ofta som i SSAB:s fall kommer det finnas möjlighet att känna och klämma på framtidens hållbara material och produkter, avslutar Lina Hann, projektledare, Nordbygg.