Stora inneklimatpriset

Vinnaren utsedd

Nu har juryn utsett vinnaren av det Stora Inneklimatpriset 2019! Grattis säger vi till Camfil som tog emot priset digitalt av Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson.

Camfil är filtertillverkare med bas i Trosa och tog hem nittonde upplagan av Stora Inneklimatpriset som i år delades ut under en webbsändning med anledning av coronapandemin.

Juryns motivering:
Till vinnare av 2019 års Stora Inneklimatpris har juryn utsett Camfil Svenska AB för produkten Megalam EnerGuard – en ny typ av högeffektiva filter för avskiljning av partiklar från ventilationsluft. 

Filtertypen innebär en innovativ kombination av de bästa egenskaperna hos traditionella filter av glasfiber och hos membranfilter. Megalam EnerGuard har lägre tryckfall – och bidrar därmed till bättre energieffektivitet – än traditionella filter av glasfiber. Dessutom har det ett väsentligt tåligare filtermedium, vilket reducerar risken för skador på filtret under transport och installation avsevärt. 

Megalam EnerGuard har goda förutsättningar att komma till praktisk användning i samtliga tillämpningar som kräver mycket hög luftrenhet.

(Källa: Slussen.biz, 2020-06-18)

 

 

avskiljare

Fyra nominerade till Stora Inneklimatpriset

Nu har juryn utsett fyra företag/organisationer som har chansen att vinna det Stora Inneklimatpriset 2020.  Priset delas ut digitalt av Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson.

De fyra nominerade är:

Systemair med mätsystemet Optima-LV-R som mäter luftflöden i kanaler. Systemet använder ultraljud och kan mäta med stor noggrannhet även vid små flöden.

Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB, för Solida, en AI-plattform för fastighetsautomation. Plattformen skapar en digital tvilling för att styra inomhusklimatet i fastigheterna efter bästa förutsättning.

Camfil för Megalam EnerGuard. Det är bolagets senaste filter speciellt för renrumsindustrin.

HSB Living Lab en arena för breda och innovativa tester kring inneklimat.

 

Om Stora Inneklimatpriset

Stora Inneklimatpriset instiftades 2001 av Slussen Building Services, Svensk Ventilation, Energi- och Miljötekniska Föreningen och Svenska Kyltekniska Föreningen. Stora Inneklimatpriset - tilldelas företag eller organisation inom inneklimat, energi och vvs, som utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik med goda möjligheter att komma till praktisk nytta.

Produkten/tjänsten/metodiken skall vara innovativ, bidra till bra inomhusklimat och långsiktigt begränsad resursanvändning. Stora Inneklimatpriset syftar till att öka intresset för inneklimatteknik, stärka dess ställning och uppmärksamma teknik som främjar ett sunt inomhusklimat i energieffektiva byggnader.

I Stora Inneklimatprisets jury ingår representanter för de tre branschorganisationerna samt ordföranden Lars Ekberg, docent i installationsteknik och adjungerad professor vid Chalmers samt ansvarig för affärsområde Fastighetsföretag och industri vid CIT Energy Management AB.

Totalt kom drygt 30 förslag in till årets upplaga av Stora Inneklimatpriset.

(Källa: Slussen.biz, 2020-05-19)