Pressmeddelande

Evolve Recycled från Nordsjö färg vinner Nordbyggs Guldmedalj 2024

Nordbyggs guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet delades ut under torsdagen den 25 april på Nordbygg. Vinnaren visar på en innovativ cirkulär lösning där återvunnen färg blir en del av en ny färg. Nordsjö tilldelas medaljen för Evolve Recycled som innehåller upp till 35 procent återvunnen färg.

– Evolve Recycled pekar mot ett skifte inom återvinning där överbliven färg kan användas på nytt i en kommersiell produkt. Det är något som juryn tror har potential att få stort genomslag, säger jurymedlemmen Ingar Lindholm, chefredaktör på Byggkoll.

Tävlingen är ett samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst. Tio produktnyheter nomineras årligen. Produkterna är utvalda från Byggkatalogens nyhetsbevakning under 2023 och hyllar en innovativ produktnyhet.

Starkt startfält

Juryn har i år tagit ställning till ett startfält med stor innovationskraft.

– Toppskiktet bland bidragen var starkare än på många år och samtliga hade fokus på hållbarhet på något sätt, säger juryledamoten Lina Hann, projektledare på Nordbygg, som tillsammans med Ingar Lindholm och Anna Göth från Byggkatalogen/Svensk Byggtjänst utannonserade vinnaren från scenen på Nordbygg.

– Hållbarhet har haft en framskjuten position bland de nominerade och i bedömningen av den slutgiltiga vinnaren. Årets tävling visar en tydlig trend mot produkter med hållbara inslag. Juryn hade en varierad samling att bedöma, inklusive innovativa produkter som vindkraftstorn i trä och kanstensförankring utan betong, berättar Göth.

Vinnarens ord

Magnus Persson, Sales Manager Sweden på Akzo Nobel Decorative Coatings, tog emot priset.

–Vi är jätteglada att vi vann Nordbyggs guldmedalj. Det är viktigt att färgens påverkan i ett byggprojekt hålls fram, och väldigt kul att det uppmärksammas att Nordsjö var först ut med Evolve Recycled. Jag kommer själv från byggsektorn och har varit på Nordbygg många gånger, så extra roligt att det hände just här!

Juryns hela motivering:
Vinnaren av Nordbyggs guldmedalj 2024 visar på en innovativ cirkulär lösning där återvunnen färg blir en del av en ny färg. Nordsjö tilldelas medaljen för Evolve Recycled som innehåller upp till 35 procent återvunnen färg. Evolve Recycled pekar mot ett skifte inom återvinning där överbliven färg kan användas på nytt i en kommersiell produkt. Det är något som juryn tror har potential att få stort genomslag. Att säkerställa en så pass stor återanvändning och därmed minska färgens resurspåverkan uppfattas såväl värdefullt som nytt.

Övriga finalister, vars bidrag även visas under Nordbygg, utan inbördes rangordning:

- Nordsjö Evolve Recycled från Nordsjö - Återvunnen färg i ny färg
- CEE-uttaget JISO från JISO AB - Petskyddat CEE uttag
- Murblock Bas ECO från Finja Betong AB - Lättklinkersblock med inbyggd kolskänka
- Enduce E1 från Enduce AB - Återvinn energi i duschen
- Locstone från Locstone AB - Kantstensförankring utan betong
- Wind of change från Modvion AB - Vindkraftstron i trä
- Sunlight fån Benders Sverige AB - Takpannor färdiga för solcellsmontage
- T-foil Standars 100 från TECCA AB- Ångspärr med fördubblad livslängd
- Cirkulär Terrazzo från Herrljunga Terrazzo AB - Rivningsavfall blir cirkulär terrazzo
- BIO R från Heidelberg Materials - Återvunnen betong i ny betong

Jurymedlemmar

Jury består av Anna Göth (Byggkatalogen/Svensk Byggtjänst), Lina Hann, (Nordbygg), Jenny Svärd (Byggmaterialindustrierna), Björn Florman (Materialbiblioteket) och Ingar Lindholm (Byggkoll/Svensk Byggtjänst). Den allra första vinnaren av Guldmedaljen var Soltech Energy för deras solenergisystem med takpannor av glas


För mer information om Nordbyggs Guldmedalj:
Lina Hann, projektledare Nordbygg, lina.hann@stockholmsmassan.se, 08-749 44 73