Pressmeddelande

Vinnaren av Nordbyggs guldmedalj prisades för cirkularitet och låga emissionsvärden

Recoma byggskivor vann Nordbyggs Guldmedalj, priset för årets mest innovativa produktnyhet 2022. Skivorna är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen vilket bidrar till ett lågt klimatavtryck.

Priset för Nordbyggs Guldmedalj delades ut under torsdagseftermiddagen på mässan, en tävling i samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst. Av tio nominerade produktnyheter kammades förstapriset hem av Recoma byggskivor.

Många nyfikna besökare var på plats och på Nordbygg Talks Scen fanns Lina Hann, projektledare för Nordbygg och Charlotte Steen, chefredaktör för Byggkoll på Svensk Byggtjänst för att dela ut priset och läsa upp juryns motivering: 

”Juryn väljer i år att premiera cirkularitet och att undvika farliga ämnen i vår bebyggda miljö. Att använda uttjänta dryckesförpackningar ger mycket låga emissionsvärden av såväl TVOC* som formaldehyd och tillverkningen i Sverige bidrar till att hålla transporterna nere. Juryn imponeras av att den innovativa produkten har potential till storskalig produktion. Eftersom materialet är återvunnet blir klimatavtrycket lågt, vilket ger ett bidrag till ett mer hållbart samhällsbygge. Recoma får guldmedaljen för sina byggskivor, tillverkade i Sverige av återvunna förpackningar”.

– Det har varit väldigt många fina nomineringar i år, men tyvärr kan ju bara en vinna. Recoma byggskivor är ett viktigt bidrag till den utveckling vi ser inom sektorn just nu och bidrar därigenom till en mer hållbar samhällsbyggnadsbransch, säger Lina Hann.

”Det har gått i raketfart”

Recoma byggskivor tillverkas i Sverige av återvunna kompositförpackningar som annars hade blivit avfall. Råmaterialet behandlas genom torkning, sterilisering, malning och pressas slutligen ihop under höga temperaturer. Inget tillsätts vid tillverkningen och den energi som går åt för tryck och värme kommer helt från förnybar energi. Material som blir spill vid tillkapning går tillbaka igen i processen som ny råvara.

– Det känns oväntat att vinna Nordbyggs Guldmedalj men det är verkligen en bekräftelse på att vi är på rätt spår i branschen. Vi är ganska nya då vi bara hållit på drygt ett år så det har gått i raketfart, säger Max Rosenberg, vd för Recoma och vinnare av Nordbyggs Guldmedalj. 

Tillsammans med Max Rosenberg fanns även Martin Ljungberg och Fredrik Rosenberg, båda säljare på Recoma på plats på scenen för att ta emot priset. 

Belönades för cirkuläritet 


Priset har delats ut under 10 års tid och i år var det stor variation bland de nominerade produkterna, dock med den gemensamma nämnaren hållbarhet, med allt från cirkulärt tänkande till nya, spännande material och lösningar.

– Årets vinnare av Nordbyggs Guldmedalj speglar hållbarhet och cirkulärt tänkande som är oerhört viktigt i dagens samhälle, inte minst inom byggbranschen. Vi hoppas och tror att fler kommer inspireras av årets vinnare så att vi tillsammans kan arbeta för ett klimatneutralt samhällsbygge, säger Anna Göth, redaktör för Byggkatalogen på Svensk Byggtjänst.

Förutom Anna Göth består juryn av Charlotte Steen, chefredaktör på Byggkoll på Svensk Byggtjänst, Anna Ryberg Ågren, vd för Byggmaterialindustrierna, Björn Florman från Materialbiblioteket och Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg på Stockholmsmässan.

* TVOC = Total volatile organic compounds, dvs den totala halten av flyktiga organiska ämnen.

För mer information om årets vinnare: www.recoma.se

För mer information om Nordbyggs Guldmedalj:

Lina Hann, projektledare Nordbygg
E-post: lina.hann@stockholmsmassan.se
Tel: 08-749 44 73

Peter Söderberg, projektledare Nordbygg
E-post: peter.soderberg@stockholmsmassan.se
Tel: 08-749 43 93