August Håkansson Orsvall Artär av August_Håkansson_Orsvall

Weland AB:s designtävling avgjord – vinnande spiraltrappa uppförs på Nordbyg

2023-12-04

Vinnaren i Welands stora designtävling för arkitektstudenter är utsedd. Han heter August Håkansson Orsvall och bidraget "Artär" kommer finnas till beskådan för Nordbyggs besökare den 23-26 april 2024.

Vinnaren i Welands stora designtävling för arkitektstudenter är utsedd. Han heter August Håkansson Orsvall och bidraget "Artär" kommer finnas till beskådan för Nordbyggs besökare den 23-26 april 2024.

Småländska Weland som tillverkar och levererar trappor och ramper, arrangerar i år för första gången någonsin en designtävling för arkitekturstuderande. Tävlingen som utförs i samarbete med Sveriges Arkitekter, har fått in 28 imponerande bidrag från kreativa studenter runtom i landet. Arkitekturstudenten August Håkansson Orsvall är den glada vinnaren.

Prototyp uppförs

Tävlingsdeltagarna konkurrerade om prispengar, men i vinsten fanns framför allt möjligheten att få bidraget uppfört under Nordbygg 2024. Prototypen kommer därmed kunna beskådas av stora delar av Sveriges bygg- och fastighetsfolk.

– Orsvalls vinnande spiraltrappa kännetecknas av imponerande minimalism och konsekvent design. Inget var överflödigt – varje element var lika viktigt, säger Mattias Andersson, marknadsansvarig på Weland, om vinnarbidraget.

Vinnartrappan planeras avtäckas med pompa och ståt i Weland AB:s monter. Den förväntas även bli en av katalysatorerna för diskussioner om hur designkoncept kan forma framtiden för trappor.

Trender bland tävlingsbidragen

Men med tanke på att hållbarhet är ett ledord för byggbranschen förvånades juryn över hur få bidrag som prioriterade cirkularitet.

– Visst kunde vi se en hel del grönska bland bidragen men vi hade nog väntat oss att än fler i nästa kull arkitekter skulle lyfta in hållbarhet genom exempelvis återbruk i deras förslag. Det vi imponerades mest av var snarare hur bra idéer de hade kring modultänk, där design och funktion smidigt samverkade, ofta så de antog skulptural känsla utan att förlora funktion, Mattias Andersson, marknadsansvarig på Weland.

Att Weland valde just Nordbygg för att uppmärksamma vinnaren har att göra med att det är Nordens största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen, den ultimata plattformen för att främja dessa innovativa koncept och lyfta fram branschens framtida utveckling.

Weland och den vinnande spiraltrappan kommer kunna ses i monter C15:47.