Filip Palosaari och John Elwin Segolsson!!

Nordbyggs guldmedalj till byggsystemet BiteLock

2023-06-15

Nordbyggs guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet 2023 har tilldelats Woodbe. Dess patenterade byggsystem BiteLock imponerar med självlåsande infästningsteknik inspirerat av Lego.

På plats hos Woodbe i Karlstad delades Nordbyggs guldmedalj ut. Tävlingen är ett samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst. Tio produktnyheter nomineras årligen.

Lina Hann, projektledare för Nordbygg och Anna Göth från Svensk Byggtjänst delade tillsammans ut priset och läste upp juryns motivering:

– Det patenterade byggsystemet BiteLock med självlåsande infästningsteknik inspirerat av Lego imponerar stort. Start up-bolaget Woodbe bryter ny mark genom att tillämpa en beprövad teknik på ett nytt sätt, och därigenom presentera en fräsch och spännande produkt för den svenska marknaden. Att BiteLock planeras tillverkas i Sverige med inhemsk förnybar och cirkulär råvara samt att den dessutom är helt anpassad för återbruk och återvinning har gjort juryns val ännu enklare.

Vinstens betydelse
De glada mottagarna av priset, Filip Palosaari och John Elwin Segolsson, förklarar värdet av att tilldelas guldmedaljen:

– Det betyder jättemycket för oss. Vi är ju ett litet och relativt nystartat företag i branschen, att då få bekräftelse på att det vi gör är bra och att vi jobbar i rätt riktning är fantastiskt.

Bitelocks självlåsande stomsystem i korslimmat trä ska bidra till ett mer hållbart byggande.

– Den här produkten är spännande på flera sätt. BiteLock minskar behovet av infästningar rejält vilket innebär mindre metall i konstruktionen, och därmed möjlighet till minskad klimatpåverkan. Den kan också ge en bättre arbetsmiljö för snickarna, säger jurymedlemmen Ingar Lindholm från Svensk Byggtjänst.

Kriterier
Kriterierna för att nomineras är enkla. Innovation inom materialnyheter belönas. Med tiden har även hållbarhetsaspekten börjat tas i beaktning.

– Det ska vara en nyhet som tidigare inte funnits på den svenska marknaden. Uppfinningar är sällan helt nya utan bygger på gammal teknik i nya innovativa kombinationer som för byggandet framåt, förklarar jurymedlemmen Björn Florman från Materialbiblioteket.

Juryn består även av Anna Göth (Byggkatalogen/Svensk Byggtjänst), Lina Hann, (Nordbygg), Jenny Svärd (Byggmaterialindustrierna), och Ingar Lindholm (Byggkoll/Svensk Byggtjänst).

Bland årets nominerade produktnyheterfanns bland annat ett spik- och skruvfritt byggsystem, en klimatsensor med fågelljud och toalettmöbler av återvunnen papp.

För mer information om årets vinnare: https://woodbe.se/bitelock eller Byggkoll »

För mer information om Nordbyggs Guldmedalj:
Lina Hann, projektledare Nordbygg
E-post: lina.hann@stockholmsmassan.se
Tel: 08-749 44 73