Stefan Björling

Certifieringssystemet Svanen till Nordbyggs nya materialscen

2023-02-22

Nordbygg lanserar en ny materialscen på mässan 2024. Scenens fokuserar på hållbara material och flöden. Nordens officiella miljömärkning Svanen är en av utställarna som vet vikten av att möta branschen på plats.

Kravet på livscykelanalyser och högt ställda hållbarhetsmål från både kunder och finansiärer har bidragit till att allt fler aktörer i bygg- och fastighetsbranschen behöver förhålla sig till certifieringssystem. Det finns flera certifieringssystem för byggnader med stora skillnader i både omfattning och krav, ett är Svanen.

 

Liv Ljungqvist, operativ projektledare för Nordbygg, förklarar hur certifieringssystem och material hör ihop:

 

– Certifieringssystemen lägger ofta stor vikt vid material i byggnaden, därför har dess företrädare en naturlig plats som utställare vid materialscenen. En del tycker att det är en djungel att bena mellan aktörerna. Därför är det så otroligt smart av Svanen att på plats förklara just sitt system direkt till intresserade aktörer på Nordbygg.

 

Svanen kallar sig för Nordens officiella miljömärkning, vilket betyder att de har ett oberoende och icke vinstdrivande regeringsuppdrag.

– Många förknippar Svanen med miljömärkning av förbrukningsvaror som tvättmedel och känner inte till att vi har Svanen-märkta bostadshus, skolor och förskolor. De senaste två åren har antalet Svanen-märkta byggnader i Norden fördubblats, säger Stefan Björling som är affärsområdeschef på Miljömärkning Sverige som ansvarar för Svanen.

Svanen kommer även delta som partners på Samhällsbyggararenan, bygg- och fastighetssektorns populära mötesplats i Visby, under politikerveckan i sommar.  Här kommer det diskuteras byggfrågor med infrastruktur och hållbarhet i fokus.Huvudarrangör på Samhällsbyggararenan är Nordbygg.