Björne Karlsson Björne Karlsson av Byggföretagen

Byggbranschens Säkerhetspark har premiär på Nordbygg

2023-12-04

”Vi vill bidra till att skapa en säker mötesplats i harmoni”

Under Nordbygg 2024 får Säkerhetsparken en hemvist på Stockholmsmässan under några dagar. Med ett fullspäckat program kommer den sätta en annorlunda prägel på de väldigt seriösa frågorna om arbetsmiljö och säkerhet inom byggbranschen.

Säkerhetsparken som gjort sig känt som en mötesplats för utbildningar, möten och erfarenhetsutbyten inom arbetsmiljö, hälsa och säkerhet i byggbranschen, kommer för första gången stå som värdar för ett helt eget område på Nordbygg.

Branschorganisationen Byggföretagen blev tidigare i år ägare till Säkerhetsparken, och dess vd Catharina Elmsäter Svärd ser med förväntan fram emot att spana in nyförvärvets kreativa lösningar under Nordbygg 2024.

– Just Säkerhetsparken är det som jag tycker känns lite extra spännande, och vi hoppas såklart att för att så många som möjligt ska besöka området. Jag tror det blir en väldigt häftig monter, säger hon.

Arbetsmiljö och säkerhet för alla

Målet med närvaron på Nordbygg är att öka säkerhetstänket hos alla i byggbranschen och skapa en säkrare arbetsmiljö. Besökarna kommer inte bara att observera och lyssna utan också fysiskt delta i olika situationer som illustrerar potentiella säkerhetsbrister på byggarbetsplatser. Utbildningar i miniformat och samtal om arbetskultur och arbetsmiljö kommer att vara en del av programmet.

– Säkerhetsparken riktar sig inte bara till dem som arbetar direkt på byggarbetsplatser. Vi vill ha besök av alla, inklusive beställare och kommuner, säger Björne Karlsson, Säkerhetsparkens verksamhetsledare.

Programmet ska vara lärorikt och roligt

Hela programmet för Säkerhetsparken på Nordbygg inte är spikat ännu, men redan nu utlovas digitala brandsläckningsövningar, lyftsimuleringar och till och med musikaliska inslag. Målet är att områdets besökare ska trivas och vilja hänga där samtidigt som det ska ge ett ökat intresse och fördjupad kunskap om säkerhet.

Säkerhetsparken kommer också att arrangera en tävling i montering av spontkasetter, där deltagarna uppmanas att bygga så säkert som möjligt för att framhäva vikten av säkra schakter.

– Målet är att visa att säkerhet kan vara roligt och samtidigt seriöst. "Harmoni" är ledordet, och vi strävar efter att skapa en känsla av att arbetsmiljö och säkerhet kan vara både engagerande och positivt. Seriöst behöver inte vara motsats till kul, säger Björne Karlsson med entusiasm och avslutar med Säkerhetsparkens tag line ”en säker arbetsplats i harmoni.”

Säkerhetsparken hittar du i Hall B under Nordbygg, 23-26 april 2024.