Världens mest framstående inom ventilation kommer till Nordbygg

I samband med nästa Nordbygg blir Sverige värd för Roomvent, den internationella konferensen om ventilation och inneklimat. Forskare och näringsliv från hela världen kommer mötas på Stockholmsmässan, 22-25 april 2024.

Vid Nordbygg 2024 kommer de som intresserar sig för inneklimat att märka en stor tillströmning av världens främsta forskare och industrirepresentanter på området. Den internationella konferensen Roomvent kommer nämligen förläggas till Stockholmsmässan samtidigt som Nordbygg, Nordens största byggmöte. 

Internationell konferens kommer hem 

Forskarkonferensen som startade i Stockholm har arrangerats sjutton gånger runt världen, senast i Kina, men återvänder nu till staden där allt en gång började 1987.  

– Det är helt fantastiskt att vi får anordna en så stor internationell forskarkonferens som Roomvent i Sverige. Vi kommer ha en bra representation från industrin, mycket tack vare att det hålls på Nordbygg. Det känns tryggt att hålla den på Stockholmsmässan som ju är en mötesplats med mycket erfarenhet av internationella events, säger Jaana Petherbielke är vd för EMTF (Energi- och Miljötekniska Föreningen) som står bakom den svenska delen av Roomvent, i partnerskap med Nordbygg och Svensk Ventilation. 

Nationsöverskridande branschutveckling 


Intresset för inneklimat och ventilation fick en rejäl skjuts under pandemin och konferensens huvudtema är hälsosam luft tillsammans. De fem spåren för konferensen är inomhusklimat, ventilation och energiprestanda, modellera och mäta prestanda, kommission och inspektion samt industriell ventilation.  

– Det finns många gemensamma aspekter att ta ställning till kring inneklimat. Genom att vi håller den samtidigt som en så stor mässa som Nordbygg så får vi upp internationella frågor och status på frågeställningarna, förklarar Petherbielke.  

På Roomvent kommer aktuella forskningsartiklar diskuteras tillsammans med industrin. Konferensen kommer hållas under tre dagar, inklusive en galamiddag i Viktoriahallen. 

– För oss på Nordbygg är det naturligtvis väldigt roligt att ledande expertis inom ventilation, som är en av våra största utställargrupper, kommer med representanter från hela världen. Genom detta stärks vår roll som en internationell mötesplats där aktörer i framkant kan utveckla sina kunskapsområden tillsammans, avslutar Lina Hann, projektledare för Nordbygg.