Nya ögon på trä – arkitekturtävlingen nu öppen för anmälan

2023-08-15

Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med Svenskt Trä och Sveriges Arkitekter utlyser åter igen studenttävlingen inom arkitektur ”Nya ögon på”. Materialvalet i denna omgång av tävlingen är trä. Vinnarbidraget kommer uppföras - och locka till möten - på Nordbygg, 23–26 april 2024.

”Nya ögon på” är ett populärt och återkommande koncept som Nordbygg och Sveriges Arkitekter genomför varje Nordbygg i samarbete med en branschorganisation för det för året aktuella materialet. Uppgiften är att skapa en inbjudande mötesyta med Nordbyggs huvudscen i centrum.

År 2024 är materialet trä, och tävlingen sker i samarbete med Svenskt Trä och Sveriges Arkitekter.

– Syftet med tävlingen är att främja kunskapen hos Sveriges arkitekturstudenter om olika sorters material, dess mångsidiga möjligheter och utmaningar. Det vi tycker är extra bra med just Nordbyggs tävling är att studenterna får delta vid uppförandet och se sitt projekt växa fram i skala 1:1, i samarbete med duktiga hantverkare och materialexperter, berättar tävlingssekreteraren Tove Dumon Wallsten från Sveriges Arkitekter.

Nya kriterier
Nytt för denna upplaga av tävlingen ”Nya ögon på” är att kriterierna cirkularitet och demonterbarhet tas i beaktande i bedömningen av tävlingsbidragen. Tävlingen som öppnat för anmälningar stänger den 10 december 2023 och belönas under högtidlig prisutdelning på norra Europas största bygg- och fastighetsmässa, Nordbygg torsdagen den 25 april 2024.
Vinnarbidraget uppförs på Stockholmsmässan

Under Nordbygg kommer vinnarbidraget att kunna beskådas och besökas. Tävlingsuppdraget är nämligen att skapa en träffpunkt och en scen i stora entréhallen på Stockholmsmässan. Utöver det får det vinnande bidraget 50 000 kr.

– Vi ser fram emot en byggnation som inte bara blir ett vackert blickfång. Det ska även vara praktiskt och inbjudande till möten, förklarar Lina Hann, projektledare för Nordbygg.

Tillsammans med jurymedlemmarna från Svenskt Trä och Atelier Heyman Hamilton kommer Lina Hann att avgöra vilken av de tävlande som bäst gestaltar en rik miljö, antingen som den är eller genom behandling, och ska kunna användas i både inom- och utomhus.

Innovationer inom trä
Förslaget bör kunna återbrukas helt eller i delar, och trä ska integreras på ett innovativt sätt.

– För Svenskt Trä är det givetvis jätteviktigt att visa på möjligheterna med detta fantastiska material som är så viktigt för den gröna omställningen. Det känns helt rätt att demonterbarhet och cirkuläritet lyfts in i tävlingen, det skapar möjlighet att förlänga livslängden hos de inbyggda träprodukterna och kan därmed bidra till att fördröja utsläppen av koldioxid till atmosfären och till att den samlade kolsänkan i det byggda beståndet ökar. Vi ser fram emot att få ta del av kreativa bidrag som visar på träts möjligheter och goda egenskaper, säger Anna Ryberg Ågren, direktör på branschorganisationen Svenskt Trä.

Juryn består av:
- Lina Hann, projektledare Stockholmsmässan/Nordbygg
- Johan Fröbel, chef teknik och handel, Svenskt Trä
- Tomas Alsmarker, chef Innovation & Forskning, Svenskt Trä
- Malin Heyman, Atelier Heyman Hamilton
 

Läs mer på Sveriges Arkitekters webbsida och ladda ner programmet »

Tomas Alsmarker, chef Innovation & Forskning, Svenskt Trä och Tomas Alsmarker, chef Innovation & Forskning, Svenskt Trä svarar på frågor om tävlingen.