Fredag på Nordbygg – social hållbarhet, Amanda med kvinnlig nätverksträff, årets byggkvinna och Sila snacket

2024-03-20

Hur säkrar vi en framtid för alla inom byggbranschen? Fredagsförmiddagen på Nordbygg tillägnas social hållbarhet. Den kvinnliga nätverksträffen kommer tillbaka under ledning av Amanda Borneke, en av branschens mest lysande hållbarhetstjärnor. Bland flera programpunkter återfinns en chans att höra den nykorade årets byggkvinna 2024, Sila Snacket berättar hur jargong kan kopplas till lönsamhet och säkerhet, och mycket mer.

Fredagen på Nordbygg börjar med ett kärt återseende av den mycket uppskattade kvinnliga nätverksträffen som i år kommer att modereras av Amanda Borneke, hållbarhetsprofil och cirkulär specialist hos Sweco. Hon ser social hållbarhet som avgörande för framtidens goda stadsplanering. 

– Vi kan inte lösa våra problem med samma tänkande som vi hade när vi skapade städerna. Hur ska vi kunna planera framtidens städer för alla, om inte alla får vara med och planera dem, säger hon.

Nordbygg som samlande plattform

Nordbygg har som målbild att agera som den samlande plattformen kvinnliga nätverk i olika delar av byggbranschen möts. Melinda Lemke på Glasbranschföreningen är en av de tidigare deltagarna som i år kommer tillbaka med sitt egna kvinnliga glasnätverk. Hon beskriver deltagandet som en riktig kick.

– Det var en otroligt häftig känsla att gå in i en sal full med fantastiska kvinnor som frikostigt delar med sig av sina jobbhacks och erfarenheter och för en gångs skull vara en i mängden. Vilken energiboost, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att nätverksträffen blir till en återkommande tradition så länge som det behövs för att vi ska sluta vara i minoritet. Genom att lyfta positiva förebilder lockar vi förhoppningsvis nya talanger att bidra med viktiga infallsvinklar och idéer om hur vi ska gestalta framtiden och fylla de kompetensbehov branschen har. 

Ledarskap i fokus

Årets panelsamtal på kvinnliga nätverksträffen handlar om ledarskap. Hur kan chefer ta mer ansvar för social hållbarhet på arbetsplatsen? Vilka trender kommer vi kunna se i chefskap och ledarskap? Hur vill vi att framtidens arbetsplatser inom branschen ska se ut? 

– Att vi valt ledarskap som tema är ett resultat av att vi vill bidra till att vi vill öka kunskapen bland dem som har möjlighet att skapa förändring som mest. För att genomföra en snabbare omställning är ledarskapet avgörande, förklarar Lina Hann. Hon poängterar samtidigt att nätverksträffen är en höjdpunkt för alla kvinnor inom branschen, chefer eller inte, för att mötas och inspireras av varandra. 

Anmäl dig till kvinnliga nätverksträffen senast den 26/4 HÄR 

Årets byggkvinna 2024

Fredagsförmiddagen kl 10 ger Byggföretagens Siri Hallenberg Björklund en intervju med den nykorade Årets byggkvinna 2024. Alla Nordbyggs besökare är välkomna till Nordbygg Live-scenen för att höra henne berätta om hur hon ser på branschens framtida jämställdhet.

Årets byggkvinna är en utmärkelse som syftar till att lyfta fram kvinnliga förebilder i byggbranschen, för att vi på sikt ska få en jämnare könsfördelning i branschen, vilket bidrar till en sundare och schysstare arbetskultur. 
Cramo har tidigare sponsrat den kvinnliga nätverksträffen, i år sponsrar de även Nordbygg by Night där priset Årets byggkvinna delas ut. 

– Det är viktigt för oss på Cramo att fortsätta gå i framkant i branschen för denna typ av frågor. Jämställdhet och inkludering är något som vi arbetar för dagligen, det är en självklarhet att alla ska känna sig välkomna hos oss samt arbeta på lika villkor, säger Ola Rantatalo, Marketing & Communication Manager på Cramo.

För den som även vill vara med när Årets Byggkvinna koras så går det fortfarande att anmäla sig till Nordbygg by Night, ett helt nytt mötesformat för utställare, kunder och nätverk på torsdagskvällen, 25 aprilBiljetter hittar ni HÄR →

Företagskultur med Sila Snacket

Charlie Klang från Sila snacket tar sig an hur jargong påverkar lönsamhet och säkerhet på Nordbygg Live-scenen kl 10.30. Sila snacket är en organisation som arbetar med att belysa snackets betydelse och effekter på ett företags interna kultur. Exempelvis anser 70 % av alla chefer inom bygg att det finns diskriminerande skämt inom branschen, vad kan vi göra åt det? Se Charlie från Sila snacket HÄR →  

Installationsbranschen och mångfald

Det är fler röster än Charlie Klang som ser kopplingen mellan lönsamhet och mångfald. Installatörsföretagen vill öka mångfalden och jämställdheten i deras branschgren och tar sig an utmaningen genom att diskutera den med branschkollegor på Arena Fastighetsenergi på fredagen kl 11.

Sund konkurrens – en hållbarhetsfråga

Den så viktiga aspekten om att värna den sunda konkurrensen medför extra utmaningar under lågkonjunktur. Johan Flodin, nationell samordnare på Byggföretagen, berättar hur de jobbar för att hålla branschen vit kl 11.30 på Nordbygg Live-scenen.

Hela programmet med mässans alla föreläsningar hittar du HÄR →