Derome

Trä vinner terräng när byggandet ska bli hållbart

2023-10-11


Intresset för byggmaterialens egenskaper ökar och det kommer märkas på Nordbygg 2024. Trä är ett material som har medvind just nu. En av de mest spektakulära utställningarna vid förra Nordbygg stod träkoncernen Derome för. 2024 kommer de tillbaka och de är förvissade om att träets framfart kommer hålla i sig.

Det breda intresset för materialens utveckling en naturlig följd av ökade hållbarhetskrav i strävan mot minskat klimatavtryck för bygg- och fastigheter. Vid Nordbygg 2024 har material fått en framskjuten position. Det lanseras en ny scen, Byggmaterialscenen, som bland annat fokuserar just på byggmaterial och cirkulärlära byggprocesser. Glas får en alldeles egen samlingsmonter framtagen i samarbete med Glasbranschföreningen. Dessutom kommer Materialbiblioteket tillbaka.  

– Materialens utveckling är bland de mest spännande processerna som vi ser i branschen just nu. Vi är väldigt glada för att Nordbyggs besökare kommer kunna möta kunniga representanter från alla byggmaterial. Materialfrågan är så het just nu att vi redan i höst vigt en heldag den 28 november under namnet Byggmaterialdagen. Där kommer samverkan i hela värdekedjan mot hållbarhetsmålen främjas, berättar Lina Hann, projektledare för Nordbygg. 

Trä på framfart 

Trä är ett material som tydligt vinner alltmer terräng på vägen på ett hållbart byggande. På Nordbygg 2024 kommer det märkas redan i entréhallen där vinnaren av arkitekturtävlingen ”Nya ögon på” kommer få en träffpunkt och en scen uppförd i stora entréhallen. Kriteriet för i år är att vinnarbidraget ska uppföras i just trä, cirkularitet och demonterbarhet tas i beaktande.  

– Under 2023 har vi sett ett allt större genomslag och intresse för våra hus och flerfamiljshus uppförda i trä. Intresset kring byggande i trä har accelererat i samma takt som omgivningens medvetenhet om att vi måste sänka klimatavtrycken inom byggbranschen och denna medvetenhet och vilja ökar kraftigt, säger träkoncernen Deromes hållbarhetschef Anders Carlsson. 

Vid Nordbygg 2022 stod Derome för en av de mest spektakulära montrarna när de använde nästan hela takhöjden i C-hallen. 2024 kommer de tillbaka, men än så länge är de förtegna kring hur de ska slå besökarna med häpnad denna gång. Däremot ser Derome inga tecken på att intresset för hållbarhet skulle ge vika. 

– Allt fler arbetar med frågan att byta ut material med höga klimatavtryck och ersätta detta med trä, där detta är en av nycklarna till att få hem affären eller finansieringen och där kommande EU-direktiv kommer öka på dessa krafter som ett styrmedel, avslutar Anders.