Byggbranschens trendspaningar 2023

2023-01-12

Krig, en stigande inflation och höga räntor satte käppar i hjulen för byggbranschen under 2022. Tor Borg, analyschef på Byggfakta, ser ändå att vi kan vända den negativa trenden snabbt om läget skulle förändras.

– Under en kort period 2022 förändrades förutsättningarna för byggandet. Yttre faktorer som kriget i Ukraina, ökad inflation och höjda räntor har påverkat byggsektorn negativt, hävdar Tor Borg.

– I takt med att räntorna och inflationen ökar så faller efterfrågan på främst bostäder kraftigt. Vi har sett att väldigt många väljer att skjuta fram byggstarterna, säger Tor Borg.

Han påpekar ändå att projekteringar har startats i många områden. Där handlar det bland annat om bostäder i Stockholmstrakten och industriprojekt i Norrland. Vilket innebär att om läget förändras skulle vi kunna få igång byggandet i snabb takt.

– Även om byggandet i den privata sektorn har stannat upp kan vi se att infrastrukturen går fortsatt bra. Stora satsningar i Stockholmsområdet som den nya tunnelbanan och tvärförbindelsen i Södertörn kommer att skapa arbetstillfällen i många år framöver. Offentliga investeringar har historiskt sett räddat byggkonjunkturen många gånger förr, avslutar Tor Borg.