karin lyrborn Karin Lyrborn

Ny bilsalong för nästa generations transportfordon

2023-04-14

Under Nordbygg 2024 samlas den nya tidens transportfordon i en egen bilsalong. Den nya satsningen kommer visa på den växande eldrivna transportbilsmarknaden och hur andra delar av branschen påverkas när fordonsflottan förändras

I takt med att byggbranschen vill minska sina utsläpp har efterfrågan på eldrivna bilar ökat. Innovationerna inom den utsläppstunga transportdelen av byggbranschen intresserar många av Nordbyggs besökare.

–Tillverkarna av eldrivna fordon har såklart lagt märke till den ökade efterfrågan och väljer att ställa ut på Nordbygg för att nå ut med sina produkter. Detta intresse vill vi möta. Därför satsar vi på en helt egen bilsalong för fordon 2024, berättar Liv Ljungqvist, operativ projektledare för Nordbygg. 

Stora kliv framåt för transportutvecklingen

RN Nordic som är svensk importör för Renault Groups varumärken Renault, Dacia och Alpine, är en av utställarna.

– Renault har lanserat många nya modeller för fossilfri körning och det vill vi såklart visa upp. Nordbygg är en viktig plats att synas på, säger deras pressansvarige, Karin Lyrborn. 

Sedan 2020 har försäljningen av eldrivna transportbilar mer än dubblerats. 2022 stod elfordon för nästan 15 procent av den totala försäljningen på marknaden. Det finns inga tecken på att denna trend kommer brytas under 2023 och Karin Lyrborn förstår varför:

– Vi driver hela tiden på tekniken framåt. I vårt egna transportfordon Kangoo E-tech Electric som kommer visas upp på salongen har vi exempelvis ökat räckvidden med 25 procent, samtidigt har laddningstiden minskat. Även i vår största modell, Master, har vi utvecklat ett nytt batteri som ökar räckvidden med 60 procent. Vi har en stark tro på förnybar el och ser med glädje på när omställningen till fossilfri körning ökar.

Utvecklingen påverkar alla led

På Nordbygg 2024 kommer besökare även få se hur andra delar av transportindustrin påverkas när fordonsflottan förändras. Företaget Work System erbjuder utrustning och montering till servicebilar. De är en av de utställare som är på plats för att visa hur de anpassar sig till en ny framtid med minskad klimatpåverkan i centrum. 

– Vi har två stora fokusområden, det ena är klimatet. Till exempel använder vi bara återvunnen plats i våra moduler och har en 6000 kvadratmeter stor solcellsanläggning på vårt huvudkontor. Det andra fokusområdet är säkerhet för föraren. Vid montage av utrustning i eldrivna transportbilar kan vi inte kan borra och skruva fast modulerna på samma sätt som i en bensindriven bil, risken att träffa kablar ökar avsevärt. Vi limmar därför fast alla moduler. Vi vill gärna att branschen ska känna till att denna lösning varken är dyrare eller ger sämre resultat i våra krocktester, tvärtom ökar säkerhet för föraren, säger Andrés De La Fuente, Key Acount Manager på Work System.

– När behovet av eldrivna bilar växer sätter det också press på stabil och hållbar elförsörjning. En mer hållbar bygg- och fastighetsindustri är ett prioriteringsområde för oss på Nordbygg. Vi hoppas att bilsalongen blir ett utmärkt komplement till vår nya sol-och elektrifieringsscen där besökare kommer kunna ta del av spännande ny teknik, avslutar Liv Ljungqvist.

Nordbygg 2024 slår upp portarna 23-26 april i Stockholmsmässan.