vinnare av guldmedaljen

Svensk innovation för fuktmätning fick Nordbyggs guldmedalj 2019

InviSense – en svensk innovation utvecklad ur forskning vid Linköpings Universitet. Det blev vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2019. Produkten, som på kort tid sålts i över 100 000 exemplar, består av tunna passiva sensorer som kontrollerar fuktigheten i byggkonstruktioner och trådlöst förmedlar data för analys till en molntjänst.

Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Årets medalj delades ut till vinnaren under tisdagskvällen i samband med Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm.

Juryns ordförande, Svensk Byggtjänsts vd Urban Månsson, läste upp nomineringen:

”Tack vare InviSenses innovation kan fastighetsägare nu effektivt upptäcka fuktskador och ringa in omfattningen – utan att göra åverkan på konstruktionen. De passiva sensorerna som ingår i systemet är hållbara ur alla perspektiv. Molntjänsten för analys av mätdata ger förutsättningar för snabba och korrekta insatser vid fuktskador – vilket kan minimera kostnader och rädda stora värden.”

Liksom tidigare år har de tio finalisterna hämtats från ”Topplistan” som löpande publiceras i Byggindustrin. Redaktionen har valt ut finalisterna som sedan alla kunnat rösta på via arrangörernas hemsidor. ”Folkets röst” har utgjort en del i underlaget för att kora vinnaren. Den slutgiltiga makten har dock juryn haft.


Svenskt forskarteam

– Det är mycket roligt att årets medalj går till en innovation med rötterna i svensk forskning. Bakom InviSenses lösningen ligger ju ett arbete som gjorts av Linköpingsprofessorn Magnus Berggren och hans team med stöd från RISE, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och medlem i juryn.

– Vi tycker att Guldmedaljen fyller en viktig uppgift – den pekar på den stora utvecklings- och innovationskraften i vår bransch och kan tjäna som inspiration för andra att satsa mer på nya lösningar och produkter, menar Urban Månsson.

Förutom Urban Månsson och Peter Söderberg ingår även följande i personer i juryn: Anders Carlén, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, samt Björn Florman, Materialbiblioteket.


Tidigare vinnare
Den allra första medaljen delades ut 2010 och tillföll då Soltech Energy och deras solenergisystem med takpannor av glas.

Förra året, 2018, vann ”Rosmari” – en arbetsbyxa för gravida från företaget Operose. Operose har designat flera typer av arbetskläder för kvinnor i byggbranschen. Med den nya byxan för gravida hantverkare fick sortimentet ett angeläget tillskott som alltså belönades med 2018 års Guldmedalj.

Genom åren har medaljen tilldelats en lång rad olika innovationer – alltifrån energisnåla fläktar till biologiskt nedbrytbara flamskyddsmedel.

Mer information om den vinnande produkten hittar du via https://invisense.se

______________

Artiklar

Tio finalister i tioårsjubilerande Nordbyggs guldmedalj