Nordbygg är en fackmässa där du måste registrera dig för att få din fribiljett.

Vinnande mammabyxa öppnade ögonen för gravidas villkor i byggbranschen

För två år sedan vann Johanna Söderström Nordbyggs guldmedalj för sin gravidbyxa för hantverkare. Uppmärksamheten gav hennes varumärke Operose en skjuts men bidrog också till att gravida hantverkares arbetsvillkor lyftes.

När Johanna Söderströms gravidbyxa tog hem segern i tävlingen om årets produktnyhet på Nordbygg 2018 var det lite av en skräll. I konkurrens med mer konventionella byggprodukter såsom motorkapar och fuktsensorer vann ett plagg som hittills inte funnits att tillgå på marknaden.   

– Att jag skulle vinna kom som en total överraskning för mig, när jag stod vid scenen och hörde juryns motivering läsas upp. Det var en fantastisk känsla!
 
Större förtroende

Sedan vinsten har Johanna Söderström kunnat utöka sin verksamhet och också introducerat nya plaggmodeller. Hon tar det dock i lugn takt och expanderar i den mån varumärket tål.  

– Priset har inneburit ett större förtroende för mina produkter. Jag fick en fantastisk exponering av mitt varumärke på Nordbygg, som ju är ett trovärdigt och välrenommerat forum för branschen. Jag är enormt tacksam för den uppmärksamhet som guldmedaljen gav mig vilket fick efterfrågan på mammabyxorna att öka enormt.

Öppnade upp ögonen för gravida i byggbranschen

Johanna Söderström upplever att hennes gravidbyxa har bidragit till en större medvetenhet kring gravidas villkor i byggsektorn. Även vissa av hennes konkurrenter har hakat på och saluför nu byxor för gravida samt att de utökat sitt sortiment av arbetskläder för kvinnor generellt.   

– Där tar jag nog åt mig lite av äran faktiskt, säger hon och ler.  

Hon har precis tagit fram en ny byxmodell för gravida – denna gång en servicebyxa för exempelvis arbetsledare eller lagerarbetare. I framtidsplanerna ingår just lansering mot andra marknader än byggsektorn och även att växa utanför Sveriges gränser.

– Vi har redan nu börjat sälja våra produkter i England, Tyskland och övriga Norden. Och det är framförallt där jag ser att vi kommer att växa, konstaterar hon.
 
Ser fram emot Nordbygg 2020

Johanna Söderström ser fram emot att besöka nästa års Nordbyggmässa:

– För mig som liten aktör är det värdefullt att få träffa andra i branschen och utbyta erfarenheter. Och givetvis att uppdatera sig på vad som händer i branschen, framhåller hon.

Från och med januari 2020 kommer tidningen Byggindustrin att publicera nya produkter som kandiderar till Nordbyggs guldmedalj för bästa produktinnovation. Slutligen väljs 10 nominerade bidrag som publiceras strax innan Nordbygg 2020 och sedan kan ses i en utställning i Nordbyggs innovationsarena. Torsdagen den 1 oktober koras vinnaren.