arkitektur

Var med och tävla i Nya ögon på Byggkeramik - en tävling för arkitekturstudenter

Byggkeramik är ett material som verkligen kittlar formsinnet och främjar nytänkandet. Nu bjuder Stockholmsmässan och Byggkeramikrådet Sveriges arkitektstudenter till en tävling där det spännande materialet blir huvudpunkt – vi söker nytänkande och förmåga att ta tillvara byggkeramikens alla möjligheter. Vinnaren får 25 000 kronor och får se sitt förslag bli verklighet.

Samtliga studenter som har deltagit med vinnande eller hedersomnämnande konstruktioner bjuds också med på en studieresa till Cersaie, världens största byggkeramikmässa i Bologna, Italien

Tävlingen
Tävlingen går ut på att skapa ett café av byggkeramik där det även ingår en informationspunkt. Det vinnande bidraget kommer att byggas upp i full skala och användas under Nordbygg – Nordens största mässa för bygg- och fastighet den 29 september - 2 oktober, 2020 på Stockholmsmässan.

Tävlingsprogram med alla förutsättningar hämtar du från https://www.arkitekt.se/tavling/studenttavling-nya-ogon-pa-byggkeramik/

Det vinnande bidraget ska dels fungera som en kreativ mötesplats för fikasugna för branschorganisationen. Vi letar efter en lösning som visualiserar byggkeramikens möjligheter och enastående egenskaper.

Vem får delta?
Vi välkomnar studenter inskrivna på arkitekturprogrammet på CTH, HDK, KTH ,Konstfack, LTH, UMA, BTH, SLU Alnarp och Ultuna, samt vid programmet Civilingenjörer Arkitektur i Luleå.

Administration
Tävlingen följer Byggsektorns gemensamma tävlingsregler. Sveriges arkitekter är stöd till tävlingsarrangörerna under hela processen och kommer att vara jurysekreterare under bedömningsarbetet.

Kakeltävlingen och Stora kakelpriset
Byggkeramikrådet och Sveriges Arkitekter har sedan 2010 arrangerat Kakeltävlingen där vinnarna fått uppföra en artefakt i full skala. Målet med tävlingen är att skapa spännande möten mellan blivande arkitekter och keramik i modern utformning. I år arrangerar Stockholmsmässan/Nordbygg och Byggkeramikrådet med stöd av Sveriges Arkitekter ”Nya ögon på byggkeramik”.

Årets material - byggkeramik
Denna gång har vi kommit till materialet byggkeramik - det mångtusenåriga byggmaterialet. Under de senaste decennierna har byggkeramik genomgått en utveckling som är enastående bland byggmaterial. Nya tillverknings-metoder, råvaror och ny design gör att kakel och klinker idag finns i nya kvaliteter med exceptionella egenskaper och i ny utformning.

Material genom åren
Studenttävlingen ”Nya ögon på” har anordnats fem gånger. De stolta vinnarna får se sitt förslag uppbyggt i full skala vid entrén på Stockholmsmässan under Nordbygg. Varje tävling har haft ett eget temamaterial. Tidigare år har caféet byggts i trä, stål, glas,betong och plast.
– Det som eftersöks är nytänkande, spännande och roliga idéer och lösningar som visar på materialets möjligheter, säger Peter Söderberg, projektchef Nordbygg.

Viktiga datum
- Hela tävlingsprogrammet hämtas på Sveriges arkitekters hemsida, https://www.arkitekt.se/tavling/studenttavling-nya-ogon-pa-byggkeramik
- Sista dag för att skicka in tävlingsbidrag: 27 november 2019.
- Presentation av byggnation/vinnande bidraget: 21-24 april 2020 på fackmässan Nordbygg, Stockholmsmässan
- Prissumma: 25 000kr (beskattningsbarinkomst). Samtliga studenter som har deltagit med vinnande eller hedersomnämnda konstruktioner bjuds också med på en studieresa till Cersaie, världens största bygg-keramikmässa i Bologna, Italien.

Tidigare vinnare

vinnare av nya ögon på

2010 - trä (längst till vänster)
Tomas Jonnergård och Åsa Landahl, Chalmers

2012 - stål
Jonas Berg och Benjamin Holmström, Chalmers

2014 - glas
Daniel Elis Karlsson och Pauline Algeröd, Chalmers

2016 - betong
Anton Bogårdh och ANders Stenholm, KTH Arkitektur