vinnare av nya ögon på byggkeramik

Nya ögon på byggkeramik

– Böljande keramik vinnande tävlingsbidrag

Vinnarna av Nordbyggs tävling för arkitektstuderande, arkitekttävling Nya ögon på… är korade. Det vinnande förslaget, som denna gång utgår från materialet byggkeramik, har tagits fram av tre sistaårsstudenter på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet.

– Vi tyckte alla tre att vi lämnat in ett bra förslag men när vi faktiskt också vann blev jag chockad, säger en glad Fanny Tersmeden och får medhåll av de två övriga vinnarna Oscar Landing och Johannes Henriksson.

Tävlingsuppdraget är att skapa ett café av byggkeramik för Stockholmsmässans entréhall under Nordbygg den 29 september–2 oktober 2020. Det vinnande bidraget ”Bind ihop bandet” som alltså också uppförs på mässan, utgörs av ett 80 centimeter brett keramikbeklätt band som binder samman caféentré, caféområde och cafédisk.

Nordbyggs arkitekttävling Nya ögon på… fokuserar på ett byggmaterial. I år var materialet byggkeramik och tävlingen genomfördes i ett samarbete mellan Stockholmsmässan, Byggkeramikrådet och Sveriges Arkitekter.


Läs mer om vinnarna och hedersomnämnande på Sveriges Arkitekers webbsida »


tidigare vinnare nya ögon på

Arkitekturtävlingen ”Nya ögon på” genom åren

Material genom åren Studenttävlingen ”Nya ögon på” har anordnats fem gånger.
De stolta vinnarna får se sitt förslag uppbyggt i full skala vid entrén på Stockholmsmässan under Nordbygg. Varje tävling har haft ett eget temamaterial. Tidigare år har caféet byggts i trä, stål, glas, betong och plast.

 

2010 - trä
Tomas Jonnergård och Åsa Landahl, Chalmers

2012 - stål
Jonas Berg och Benjamin Holmström, Chalmers

2014 - glas
Daniel Elis Karlsson och Pauline Algeröd, Chalmers

2016 - betong
Anton Bogårdh och ANders Stenholm, KTH Arkitektur

2018 - plast
Tobias Jansson och Oscar Forsman, Umeå Arkitekthögskola