bobergsskolan

Arkitekturdagen

Pedagogisk arkitektur – så blir skolan en bra arbetsplats

Skolor är inte sällan länders största arbetsplatser, och en av de mest grundläggande vardagsmiljöerna för kommande generationer. Hur kan arkitektur samspela med pedagogik? Hur bidrar skolmiljön till socialt välbefinnande? Hur kan arkitekter skapa helt nya förutsättningar för lärande och gemenskap? Under förmiddagen presenterar tre skandinaviska arkitekter nyskapande lärandemiljöer och delar med sig av sina erfarenheter av arkitektur som främjar pedagogik och kreativitet, från förskolor till universitet, med sikte på framtidens viktigaste arbetsplats. 

Arkitekturdagen arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med tidskriften Arkitektur som ett halvdagsseminarium på temat Pedagogisk arkitektur – så blir skolan en bra arbetsplats. Arkitekturdagen är ett etablerat inslag i fackmässan Nordbygg.

Dagens program ser du längst ner på sida.

Träffa tre skandinaviska arkitekter

Kristin Jarmund, arkitekt och grundare av Kristin Jarmund Architects
som sedan 1985 varit ett av Norges mest framstående kontor bakom offentliga miljöer. Jarmund tog 2010 emot American Institute of Architects’ Award Honorary Fellowship.

Jonas Kjellander, arkitekt på Sweco Architects
Jonas är belysningsplanerare och specialist på pedagogiska miljöer från förskolor till universitet. Har mottagit Svenska Ljuspriset två gånger, båda för lärmiljöer; senast 2019 års pris för Ekonomikum i Uppsala.

Nina La Cour Sell, arkitekt och partner på Henning Larsen
LEED-expert och visionär strateg bakom internationella tävlingsvinster som Kiruna City Hall - ”The Crystal”, Harpa Concert Hall i Reykjavik och Syddansk Universitet i Kolding, Danmark.

Program

8.30-9.00
Kaffe registrering

9.00 – 10.30
- Pedagogisk arkitektur – i en skandinavisk kontext
- Våra tre inbjudna arkitekter presenterar goda exempel i en skandinavisk kontext

10.30-10.45
Paus

10:45 - 11:10
- Två aktuella projekt i SISAB:s regi
- Max Arkitekter presenterar Bobergsskolan, Norra Djurgårdstaden
- Bobergsskolan är en komplex byggnad med många motsatspar; högt/lågt, ljust/mörkt, stort/litet, gammalt/nytt.

- Cedervall Arkitekter presenterar PA Fogelströms Gymnasium
Cedervall Arkitekter fick en spännande utmaning när Frans Schartaus handelsinstitut, en hundra år gammal byggnad med historiskt värde skulle moderniseras för att inhysa en ny gymnasieskola. Projektet nominerades till ROT-priset 2019

11:10-12:00
Panelsamtal

12.00
Mingellunch

13:00
Möjlighet till guidad tur genom mässan

´