Veli Komulainen

”Kundanpassat Prefab stort på Nordbygg 2022”

Nu växer efterfrågan på prefabricerade vvs-lösningar snabbt, och därmed behovet att kommunicera med nya, viktiga målgrupper.
– Vi kommer att visa upp flera spännande nyheter på Nordbygg 2022. Kundanpassat prefabricerat sparar tid och pengar, säger Veli Komulainen, regionchef, LK Systems.

Välkända vs-leverantören LK Systems har redan bokat Nordbygg 2022 för att träffa sina största målgrupper: installatörer, grossister och vvs-konsulter.  
 
– En poäng är att på Nordbygg kommer även beställare, entreprenörer och arkitekter, att Nordbygg vänder sig till både byggare och installatörer är en stor fördel för oss, säger Veli Komulainen, regionchef och ansvarig för Prefab & OEM inom LK Systems. 

Växande marknad 
Veli berättar att marknaden för prefabricerat växer kraftigt, 20 procent varje år. LK Systems, som är marknadsledande inom sina segment, ser inte någon avmattning framöver, snarare tvärtom. 

– Det är en del av byggsektorn stadd i stark utveckling. Tidigare innebar prefabricerat nästan bara nyproduktion. Idag växer ROT kraftigt.  

Prefabricerade våtrumskassetter har funnits länge. Nu kommer även schakt, och kundanpassade skåpslösningar av olika slag.  
 
–Kundanpassade skåpslösningar och andra typer av prefabricerade installationslösningar kommer att bli stort till 2022, spår Veli. 

Många fördelar 
Fördelen med kundanpassad prefabricering är att kunderna får exakt den produkt de önskar. Hanteringen sparar tid och därmed kostnader eftersom allt finns på plats precis när det ska.  
 
– En annan fördel som många kanske inte tänker på är att tillverkning i fabrik innebär bättre förutsättningar för hållbarhet och spårbarhet, säger Veli Komulainen. 

Nya beslutsfattare 
Han berättar att efterfrågan till stora delar drivs från entreprenadsidan och att de önskar mer och mer prefabricering av sina underleverantörer för att spara tid och säkerställa kvaliteten.  
Digitaliseringen av byggsektorn och industrialiserat byggande innebär att vvs-lösningarna bestäms redan vid projekteringen.  

– Installatörer behöver förstå byggherrens och entreprenörens utmaningar. 

Traditionellt har installatören varit vår viktigaste beslutsfattare eftersom de är varuväljare. Men i och med att prefabriceringen växer blir även föreskrivande led och entreprenörerna angelägna målgrupper för oss.  
 
– Det är därför Nordbyggs mix av både byggare och installatörer passar oss så bra. Vi kan lära känna dessa nya grupper som är så betydelsefulla för oss, förstå deras behov och få feedback på vårt erbjudande, säger Veli Komulainen. 

Direktkontakt med användare 
– På Nordbygg finns alla aktörer som är viktiga för oss. Eftersom vi ofta säljer via grossister och då inte har direktkontakt med dem som använder våra produkter, har Nordbygg varit ett sätt för oss att visa våra produkter i eget namn och att fördjupa relation med nuvarande kunder. Vi både förädlar och fördjupar befintliga relationer och får nya, återkommande kunder där.  

Starkare varumärke 
Veli själv har varit på varje Nordbygg sedan mitten av 1990-talet. 

– Själva konceptet har inte förändrats så mycket, det fortsätter att vara Nordens största sammankomst för oss inom vvs. Men jag hör från internationella kontakter att varumärket har stärkts utomlands, och har märkt att det kommer fler utställare från andra länder, främst Finland och Norge, avslutar Veli Komulainen.