alberto-castillo - rum
Hämta din fribiljett »

Forskningsbaserade ventilationsprodukter sticker ut på Nordbygg

Människan i centrum, det är mantrat och missionen för InventiAir, den forskningsbaserade ventilationsuppstickaren som till våren ställer upp på Nordbygg för fjärde gången.

Martin Sellö, som grundade InventiAir för 10 år sedan, har en något otippad bakgrund.  

– Jag kom in i branschen med ett annat perspektiv på ventilation än de flesta andra. På den tiden jobbade jag på en investmentbank där jag bland annat tittade på tekniska installationer inom fastighetsbranchen, berättar han.

Han upptäckte att det fanns väldigt lite forskning om hur luft från ventilationssystem beter sig i rummet och tog kontakt med Högskolan i Gävle. Ett av få ställen i landet där man forskar om just det. Där används superdatorer för att simulera luftflöden i olika typer av rum, framför allt skollokaler. Martin Sellö såg affärsmöjligheter med en kommersialisering av forskningen. Inte minst eftersom ingen annan tycktes ha tagit den till sig.

– Det var superintressant eftersom forskningen gav fakta och inga gissningar. Något som jag menar annars är vanligt i ventilationsbranschen, säger Martin Sellö, som utöver att ha grundat InventiAir även är företagets VD.

Bättre luft och lägre energiförbrukning


Tack vare forskningen kan InventiAir erbjuda unika produkter för alla tänkbara rum. Det konkreta resultatet är att jämfört med traditionell teknik koncentreras mer färsk och ren luft till de människor som finns i det aktuella rummet. Samtidigt ”lyfts” använd smutsig luft bort.

– Vi är helt fokuserade på att klimatisera människan optimalt och genom att använda en kombination av flera välkända ventilationstekniker kan vi utnyttja naturlagarna mer effektivt, förklarar Martin Sellö. Vårt sätt att optimera luften ger inte bara människor tillgång till bättre luft, det påverkar också energiförbrukningen positivt.

Samarbetet med Högskolan i Gävle och deras doktorer fortsätter och InventiAir har också ett eget labb för tester och produktutveckling.  

Lägre driftskostnader, förbättrad innemiljö och i förlängningen friskare och mer effektiva medarbetare är fördelar som marknaden nu börjar få upp ögonen för.

– Men vi är fortfarande relativt okända och konkurrenterna många. Bland de andra stora aktörerna finns Lindab och Swegon, så matchen är tuff, konstaterar Martin Sellö.

Nordbygg alltid bra för oss


Här kommer Nordbygg in. Mässan är ett måste menar Martin. Här kan InventiAir möta marknadens intressenter och bygga kännedom.  

– Vi har ställt ut på Nordbygg tre gånger tidigare och vet att Nordbygg alltid är en lyckad satsning för oss.  

– Den konkreta nyttan är stor. Framför allt handlar det om att träffa våra befintliga och potentiella kunder. Men också samarbetspartners och leverantörer. Viktigt är också synas för att bli relevant som arbetsgivare.

Till Nordbygg 2020 har InventiAir med sig nya produkter och även digitaliserade data från referensprojekt som tydligt visar fördelarna med företagets produkter.  

– Vi kommer alltså att förutom produkter ha med oss tydliga och väl underbyggda exempel. Och den som har frågor ser vi naturligtvis till att hjälpa på ett konkret sätt, lovar Martin Sellö.