1. Klimatsmart konstruktionslim (foto: byggindustrin.se)

2. Dieselvärmare med infrateknik (foto: byggindustrin.se)

3. Minst 1000 kapningar (foto: byggindustrin.se)

4. Skjuter pilar för bättre vägsäkerhet (foto: byggindustrin.se)

5. Fixar skadade gängor (foto: byggindustrin.se)

6. Säg nej till vattenskador (foto: byggindustrin.se)

7. Miljömässig cellulosaisolering (foto: byggindustrin.se)

8. Leder värme bättre än koppar (foto: byggindustrin.se)

9. Järnkoll på fukten (foto: byggindustrin.se)

10. Tvingar sig fast (foto: byggindustrin.se)

Tio finalister i tioårsjubilerande Nordbyggs guldmedalj

Av 64 byggrelaterade produkter från Topplistan har nu tio finalister valts ut.

Prestigen att vinna det åtråvärda priset Nordbyggs guldmedalj för bästa produktnyhet har ökat för varje år tävlingen ägt rum. Nu är omröstningen klar och i maj koras vinnaren! Vi ser med spänning fram emot resultatet.


Här är de tio finalisterna som dukan läsa mer om:

1. Klimatsmart konstruktionslim
Alla byggare känner till PL400. Med tillägget Perfekt är PL400 numera ett lim, som är certifierat enligt Byggvarubedömningen, Sunda Hus och Basta. Dessutom är det listat enligt Svanens miljömärkning. PL400 Perfekt är, enligt tillverkaren Illbruck, både snabbare och starkare än den klimatosmarte föregångaren och fäster direkt på de flesta förekommande byggmaterial utan att någon tving behövs. Illbruck menar också att PL400 Perfekt varken luktar eller förstörs om det fryser.
www.illbruck.com

2. Dieselvärmare med infrateknik
Dieselvärmare utrustad med infravärmeteknik där värmen strålar i stället för att produceras med luft och fläkt. Värmen ackumuleras in i material och föremål, där golv, väggar, maskiner och verktyg fungerar som element. Effekten blir att värmen sprids bra och stannar kvar längre i lokalen i jämförelse med uppvärmning med en traditionell dieselvärmare. Eftersom avgaserna som släpps ut är förhållandevis rena krävs endast normal ventilation. Styrsystemet kräver 230 volt.
https://rexnordic.com/sv/

3. Minst 1000 kapningar
Diamantklinga i massivt stål som, enligt tillverkaren Lenox klarar minst 1000 kapningar och har upp till 30 gånger bättre hållbarhet än traditionella (vävburna) kapskivor. Kan användas för att kapa de flesta typer av stål, som till exempel: rostfritt stål, armeringsjärn, gjutjärn, plåt, aluminium med mera. En stor skillnad mot vävburna skivor är att diamantklingan bibehåller samma djup i kapningen under hela sin livslängd.
http://www.fs-w.de/

4. Skjuter pilar för bättre vägsäkerhet
Ökad säkerhet för vägarbetare kräver tydliga varningsskyltar. Den senaste i raden av dessa är en utskjutbar ljuspil som ska öka avståndet mellan fordon och vägarbetare. Ljuspilen sätts på beläggningsmaskiner och tydliggör för trafikanterna hur de håller rätt avstånd till vägarbetaren. Ljuspilen har utvecklats i ett samarbete mellan ATA och Skanska och har finansierats av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF.
www.ata.se

5. Fixar skadade gängor
Silbertool används för att reparera skadade gängor i mekaniska konstruktioner – genom att rulla och forma gängorna tillbaka i originalskick. Verktyget fungerar utan att några andra hjälpmedel behövs. Beroende på den skadade gängans diameter monteras olika stora rullar i verktyget. Verktyget roteras sedan runt arbetsstycket och formar gängan.
www.silbertool.com/the-rolling-process

6. Säg nej till vattenskador
Vattenmätarskåp med inbyggd vattenfelsbrytare från Thermotech minskar risken för stora vattenskador. Skåpet finns i två varianter: en för villa och en för flerbostadshus. Eftersom systemets olika delar kommunicerar trådlöst krävs ingen behörig elektriker för installationen. Centralenheten ansluts till ett 230-volts eluttag med en 12 volts DC-adapter. Kan kompletteras med upp till 16 stycken trådlösa vattendetektorer.
www.thermotech.se

7. Miljömässig cellulosaisolering
Den svensktillverkade isoleringsskivan iCell Skiva har låg miljöpåverkan och lanserades nyligen i tre nya tjocklekar – 120, 145 och 170 millimeter. Används som tilläggsisolering och inom nyproduktion. Isoleringsskivan är tillverkad av cellulosa (återvunna papperstidningar). Byggindustrin testade den på Nordbyggsmässan och kan intyga att den är ett bra arbetsmiljöval eftersom den dammar minimalt. iCell finns även som lösull.
www.icell.se

8. Leder värme bättre än koppar
Energisnåla värmepaneler som baseras på nanoteknik och består av extremt tunna nanorör som innehåller kolatomer. Enligt Degreen, det holländska företaget bakom produkten, leder panelerna värme 15 gånger bättre och har 1 000 gånger högre kapacitet än koppar. Värmepanelerna kräver ingen installation och ansluts enbart med elkontakt. Panelernas livslängd är, enligt företaget, mer än 30 år och är i första hand anpassade för bostäder, kontor, köpcenter och offentliga lokaler. Panelerna styrs med termostat och kan fjärrstyras via en app i mobiltelefon och dator.
www.greenproo.com

9. Järnkoll på fukten
Svenska InviSense ligger bakom en innovation som används för att mäta fukt på ett nydanande sätt. Tunna passiva sensorer håller koll på den relativa fuktigheten i byggnadskonstruktioner. Den patenterade tekniken är trådlös. Data sparas i InviSense molntjänst och skapar mätdata för analys av fuktutveckling i byggkonstruktioner. Invisense produkter har utvecklats vid Printed Electronics Arena i Norrköping i ett samarbete med Linköpings universitet och RISE Acreo.
www.invisense.com

10. Tvingar sig fast
Piher Maxipress Clamp har en konstruktion som ger ett snabbt och säkert grepp, där risken att glida av arbetsstycket är mindre än med en traditionellt utformad tving.
Bland annat för att tvingens anslag har ett kryss i stället för en slät yta, som främst kommer till sin rätt för bra grepp på vinklade bitar. Den dubbelgängade skruven, det innovativa handtaget, som kan vridas åt olika håll, och den fjäderaktiverade bromsen är också några förklaringar till tvingens smidighet och höga tryck för fasthållning.
www.fs-w.de

 

Produkterna är utvalda av frilansjournalisten Anders Myrdal, som även har skrivit samtliga texter.