Sofia Wendel

Guidade turer lockar arkitekter till mässan

– Nordbygg är väldigt relevant för oss som arkitekter. Som föreskrivare måste vi vara uppdaterade och ha en väldigt bra kontakt med leverantörerna, och mässan är ett bra sätt att få det, säger Sofia Wendel, arkitekt och kontorschef för Kaminsky arkitekter i Stockholm.

I år gjorde Sofia Wendel premiär som guide för arkitekter på Nordbygg efter att ha fått en förfrågan från Tidskriften Arkitektur. Tidningen ville ha en eftermiddagsaktivitet på sin arkitekturdag under mässan.

– Det var första gången jag var på mässan själv. Jag rekade en heldag genom att gå igenom mässan väldigt grundligt med fokus på nyheter och hållbara lösningar både vad gäller produkter och material.

Det finns ett ökat intresse bland arkitekter att gå på Nordbygg, som för dem varit en lite förbisedd mässa.

– Materialval är en viktig del av vårt jobb. På mitt jobb är det vanligare att jag föreskriver ett material än till exempel en viss möbel, därför borde det vara lika självklart att gå på Nordbygg som på möbelmässan som många arkitekter traditionellt går på.

Ett knappt tjugotal hade anmält sig för den guidade turen som under en dryg timme besökte ett urval av montrar med allt från fönstertillverkare, badrum, kök och beslag till rena material som träprodukter.

–  I vanliga fall hade jag kanske gått in på en hemsida och tittat, men det ger så mycket mer att få träffa personerna och klämma och känna på materialen. Kontakten med leverantörerna är superviktig och nu efter mässan har jag använt mina kontakter med många leverantörer för att få svar på frågor som dykt upp i samband med projekt.

– Jag rekommenderar verkligen arkitekter att gå på Nordbygg. Du kan göra research innan om det är någon leverantör du vill kika på, men du kan även gå oförberedd. Väl på mässan är allt bra strukturerat i olika segment. Att bara svepa igenom mässan som helhet gör att man kan hitta guldkorn man inte förväntat sig, så se till att ha gott om tid på dig säger Sofia Wendel.