Tomas Frändén

Fidelix intar Nordbygg med hållbara lösningar för fastighetsautomation

Längtan efter det fysiska mötet ska äntligen bli verklighet för utställaren Fidelix, som skapar styrsystem för fastighetsautomation. Nordbyggs besökare kommer att få ta del av nya molntjänster, ny teknik inom trådlös datainsamling samt lansering av ett nytt SCADA-system i företagets monter när mässan öppnar upp i april 2022.

Fidelix kommer, tillsammans med sitt dotterbolag Larmia Control och systerbolag EcoGuard, visa upp ett flertal nyheter inom fastighetsautomation på Nordbyggmässan. 

– Vi känner en enorm glädje att åter kunna mötas i verkligheten. Jag är en stark förespråkare för det fysiska mötet eftersom det ju är när vi möts och diskuterar som det börjar hända saker, säger Tomas Frändén, vd för Fidelix AB och Larmia Control AB. 

Siktar mot sydligare breddgrader

Fidelix vision är att göra byggnader smartare och hjälpa fastighetsägare att få mer lönsamma, energieffektiva och klimatsmarta fastigheter. Med Norden som hemmaarena, främst Finland och Sverige, tar nu Fidelix även sikte mot sydligare breddgrader. 

– En av anledningarna till att vi är med på Nordbygg är att vi också vill träffa folk från hela Europa vilket mässan ger oss goda möjligheter till. Norden är självklart en viktig marknad för oss men vår plan är även att ge oss ut i Europa mer framöver, berättar Tomas. 

Trender inom fastighetsautomation 

Inom fastighetsautomation pågår en stor omställning gällande smarta byggnader. Hela 40 procent av Europas energianvändning kommer från just fastigheter, vilket gör behovet av hållbara och klimatsmarta lösningar inom fastighetsautomation ännu viktigare. 

– Vi vill vara värdeskapande i alla led och erbjuda långsiktigt hållbara lösningar. Både vad gäller energibesparingen för att minska klimatavtrycket och skapa ett bra inomhusklimat för människors hälsa och välbefinnande, förklarar Tomas. 

För att fortsätta vara en viktig spelare på marknaden krävs det att man följer med i utvecklingen. 

– Det är otroligt viktigt för oss att bevaka omvärlden och följa kunders efterfrågan eftersom våra lösningar ska hålla över lång tid. Samtliga leverantörer inom BMS-sektorn (Building Management Systems) sitter i en viktig position där vår kunskap inom fastighetsteknik kombinerat med IT skall hjälpa fastighetsägaren att på ett enkelt sätt se att allt verkligen fungerar, förklarar Tomas.
 
– Just nu ser vi en trend inom AI med automatisk inlärning med hjälp av data. Även konceptlösningar med säker uppkoppling, energioptimering och molntjänster har blivit alltmer centrala inom vår bransch, vilket vi bland annat kommer visa upp på Nordbygg 2022, avslutar Tomas.