anders mårtensson

”Inte ersättning men ett bra komplement”

Fastighetsfokus VVS Online gick av stapeln i november, detta år helt digitalt på grund av Corona-pandemin.

– Ett digitalt evenemang är inte en ersättning men ett utmärkt komplement till en fysisk mässa, säger Anders Mårtensson, vd VVS-Fabrikanterna. 


Fastighetsfokus VVS arrangeras av Nordbygg och VVS-Fabrikanterna med Energi- och Miljötekniska föreningen och Säker Vatten som samarbetspartners. Vanliga år visar ledande   tillverkare upp sina nyheter och besökarna bjuds på högaktuella föredrag på flera platser runt om i Sverige. Men 2020 års upplaga blev av förklarliga skäl helt digital.

Över förväntan
– Antalet besökare och även gensvaret från dem var över förväntan. Intresset för både utställning och föredrag var stort, särskilt de nya branschreglerna för VVS från Säker Vattens teknikexpert Fredrik Runius lockade stort engagemang, säger Peter Söderberg, projektchef Nordbygg.
Peter säger att det är intressant att se hur mediet fungerar digitalt och lära av det: 

– De flesta som anmälde sig kom, allt som allt drygt 1000 personer. De gjorde 6500 monterbesökt och genererade 3500 seminarievisningar.

Viktigt följa upp
Anders Mårtensson, vd VVS-Fabrikanterna poängterar att en digital mässa inte är en ersättning utan ett komplement till den fysiska. 

– Digitala mässor verkar locka annan målgrupp än de som brukar komma på våra evenemang. Här ser vi mer av dem som sitter vid datorn i sin vardag, fysiska mässor har en mer blandad publik på plats, säger han. 

– Det många glömmer bort är att det krävs samma jobb till den digital montern som till en fysisk. Du behöver engagera dig, bjuda in, skapa interaktion, och följa upp dina möten och chattar, det kan vara en lärdom för framtiden, säger Anders. 
Nu kommer Nordbygg och VVS Fabrikanternas råd att utvärdera Fastighetsfokus VVS Online. Men redan nu visar en besökarundersökning att hela 80 procent är nöjda och skulle rekommendera ett besök till en kollega.