hand

Receptet på ett friskare och energieffektivt inomhusklimat

Bra ventilationslösningar är viktigt för att vi ska må bättre när vi vistas inomhus. Med rätt installationer kan vi inte bara halvera risken för astma- och allergisjukdomar utan även minska energianvändningen. På Nordbygg 2020 vill Svensk Ventilation tillsammans med sina medlemsföretag erbjuda besökarna kunskap om hälsosamma och smarta inneklimatslösningar.

I början på oktober släppte Svensk Ventilation en rapport om inomhusklimat i skolor.

I var fjärde kommun har 25 procent av skolorna fått anmärkning vid senaste ventilationskontrollen. Det är lika många som för fem år sedan.

– Ett bra inomhusklimat i skolan är otroligt viktigt eftersom det handlar om att elever ska ta till sig kunskap på bästa möjliga sätt. Vi vill genom rapporten förändra lagstiftningen eftersom vi ser att tillsynen inte fungerat som den ska, förklarar Britta Permats, VD för Svensk Ventilation.

Med ett större klimatfokus kommer behovet av energisnåla lösningar. En energieffektiv byggnad med rätt typ av installationer skapar också bättre inomhusklimat vilket är en förutsättning för att optimera vårt mående.

– Vi vet att vi måste minska vår energianvändning samtidigt som behovet av frisk luft är stort. Med hjälp av ventilationslösningar kan våra medlemsföretag vara med och bidra till en förbättrad inomhusmiljö, säger Britta Permats.

Från scen till arena
Seminarier kring ventilation och vikten av bra luft. Det var något som lockade besökare till Svensk Ventilations inneklimatscen på Nordbygg 2018. Inför 2020 satsar de större och går från scen till arena.

– Nordbygg är den största skandinaviska mötesplatsen för ventilationsbranschen så den är självklar för oss. Inför nästa mässa utvecklar vi vårt koncept och gör allt större. Det blir en stor inneklimatarena där vi kommer prata om allt från dagens lösningar till framtida nyheter samt forskning, säger Britta Permats.

Nordbyggs besökare kan förvänta sig ett fullmatat program med den senaste tekniken inom ventilation.

– Utställarna kommer visa upp produkter som är optimerade ur synvinkeln att vara mer energieffektiva och bidra till ett hälsosammare inomhusklimat. Seminarieprogrammet kommer även att hålla ett extra fokus på sensorer och givare som är framtidens innovationer. Hur kan vi styra våra fastigheter på ett smartare sätt för att minska energianvändningen? Det kan besökarna se fram emot 2020, säger Britta Permats.