Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Nordic ConTech - Nordbygg

Rivstart för digitala innovationer

Robotar som älskar att lyfta gipsskivor, 3D-glasögon som visar både ritning och verklighet, och en marknadsplats för deponi. Innovationer kan se ut på många olika sätt. Det var tydligt när Contech valde Nordbygg för att lansera sin mötesplats för digitala innovationer inom byggbranschen.

– Vi fick jättepositiv respons från besökarna. Vi hade gått in ganska blygsamt och visste inte hur det skulle tas emot. Efteråt var vi så glada att vi spontant kramade om varandra, säger Daniel Dahlström på Byggtjänst, en av initiativtagarna till ConTech, en mötesplats för digitala innovationer inom byggbranschen.

En mängd innovatörer bjöds in för att hålla seminarium när Contech hade premiär på Nordbygg.

– En av innovatörerna från techbranschen var helt euforisk: ”Det här är helt fantastiskt, vi har missat en hel bransch, vi går in i slutet, men de vill ha oss med från början.”. Den reaktionen visar hur viktigt det är att ha en plats där olika branscher kan träffas, säger Daniel Dahlström

ConTech föddes ur precis det, en frustration när Daniel Dahlström hade en startup och det inte fanns något forum där han kunde visa innovationer för byggbranschen.
– Den platsen fanns inte, därför bestämde vi oss på Byggtjänst för att starta den och vi ville redan från början göra det med Nordbygg.

ConTech kommer att fortsätta med regelbundna event fram till nästa Nordbygg.
– Vi ska vara en smältdegel för flera branscher och intressenter som investerare, systemutvecklare, finans och bygg, ett ställe där otippade möten kan uppstå.


Några innovationer från ConTech’s scen på Nordbygg:

Robot som älskar att lyfta gipsskivor
Build-R berättade om sin robot som är expert på att montera gispskivor.
– Det är tungt, det är repetitivt och det är slitsamt. Det är inte alls en uppgift som är anpassad för människor att lyfta gipsskivor som väger 20 kg om och om igen. Det är ett perfekt jobb för en robot. De älskar att lyfta saker hela tiden, säger Julia Fransson, tillförordnad VD på Build-R.


Upplev installationer och ritningar i 3D

Spotscale skannar verkligheten med en drönare. Information Experience lägger på lager med information i bilden. Då får du en 3D-modell som är både verklighet, ritning och har extra information om det du ser presenterat i en värld där du rör dig med 3D-glasögon, iPad eller mobiltelefon.
– Eftersom den här kameran känner av hur vi rör oss ser vi hela tiden precis rätt del av 3D-modellen. Vi kan ersätta till exempel att leta rätt på var man är på en ritning och titta direkt i iPaden eller glasögonen, eller till och med i sin egen mobiltelefon, säger Anders Lundgren, VD på Information Experience.

Nordens största marknadsplats för byggmassor är en app
– Loop Rocks är att det är det billigaste sättet att få och bli av med  byggmassor. Och inte nog med att det är det billligaste, det är dessutom det mest miljövänliga sättet eftersom våra massor inte passerar deponi. Det är bara att ladda ned vår app, så lägger du upp en annons med ett överskott eller ett underskott av ett specificerat material. Förra veckan nådde vi över 10 000 medlemmar i Sverige. Och 2,5 miljoner ton massor har passerat vårt ekosystem, säger Olof Ehrs, pressansvarig på Loop Rocks.