material

På Nordbygg hittar vi idéer till nya material

Såväl i montrar som utställningar hittar arkitekterna innovationer, nya material och detaljerna som sätter finishen på projektet.

Besöket på förra Nordbygg var inredningsarkitekten Johannes Karlströms första, men definitivt inte det sista. Research kring detaljer och nya material är nyttor som Johannes vill framhålla som skäl för en arkitektfirma att gå på Nordbygg.

– Detaljerna, den slutgiltiga finishen är det som ger ett projekt det lilla extra. På Nordbygg kunde vi kolla hur lampknappar, lister och andra detaljer såg ut i verkligheten, det var väldigt givande.  

Effektiv research

Produktutveckling och innovation går snabbt i byggsektorn. Johannes säger att research är en viktig del av deras jobb. I alla projekt tillbringas mycket tid åt att googla, läsa produktkataloger och även åt att åka ut till leverantörer för att kolla på produkterna på plats.

– Jag blev slagen av hur effektivt använd tid det var att gå runt på Nordbygg och titta på nya material, en riktig ögonöppnare faktiskt.

Utställningar med fokus material

Förutom alla utställarmontrar kommer innovation och nya material bjuder Nordbygg 2020 på ett antal evenemang med nya material i fokus.  

Utställningen Prisad arkitektur visar upp goda exempel på tävlande från bland annat Trä- och Plåtpriset, som satt byggmaterialet i fokus.

Med tävlingen Nya ögon på… ges landets arkitektstudenter möjlighet att på ett realistiskt sätt bekanta sig med ett givet byggmaterial. Konceptet omfattar även engagemang från materialtillverkare. Tävlingen som initierades 2010 av Nordbygg genomförs i år för sjätte gången och materialet denna gång är byggkeramik.

–Vi ser Nya ögon på… som ett bidrag till arkitektutbildningen och som sätt att koppla ihop akademi och industri, säger Nordbyggs projektchef Peter Söderberg.

På Innovationstorget i A- och B-galleriet ser vi de tio finalbidragen till Nordbyggs Guldmedalj. Vinnaren av guldmedaljen för årets mest innovativa produktnyhet utses på mässan. Utmärkelsen är ett samarbete mellan Nordbygg, Svensk Byggtjänst och Byggindustrin.