Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Anders Carlsson, Signalisten

”Digitalisering i drift och förvaltning kommer att bli stort på nästa Nordbygg”

Inför Nordbygg 2018 intervjuar vi några branschaktörer om deras förväntningar på mässan. Anders Carlsson på bostadsbolaget Signalisten besöker Nordbygg för att hålla sig uppdaterad på det senaste inom digitalisering och hållbarhet.

– Jag går alltid på Nordbygg, har säkert varit där ett tiotal gånger genom åren, säger Anders Carlsson, energi- och miljöcontroller på allmännyttiga bostadsbolaget Signalisten i Solna.

– På Nordbygg kan jag hitta nya produkter och känna på dem i verkligheten och träffa personerna som står bakom. Vi har hittat flera viktiga leverantörer på Nordbygg genom åren, säger Anders.

Energi och klimat

Fastighetsautomation och andra energitjänster har alltid legat Anders varmt om hjärtat.

–Signalisten är Solna stads kommunala bostadsbolag. Våra ägare förväntar sig att vi ska hålla koll på vad som är på gång, att vi ska skaffa kunskap om nya tekniker och när så är rätt implementera dem i våra i bostadsområden.

–Vi vill alltid ha ner energiförbrukningen, samtidigt som våra kunder får samma eller bättre boendekomfort. Den typen av lösningar är ständigt intressanta. Vi ska aldrig energieffektivisera på bekostnad av inneklimatet, säger Anders.

Anders berättar att Signalisten vill främja utvecklingen av klimatneutral energi. Produkter och tjänster gällande fossilfri energi har blivit allt mer efterfrågat på Nordbygg för varje år.

–Solceller är jätteintressant nu då priserna gått ner och effektiviteten gått upp. Det vill vi titta närmare på för våra fastigheter.

Miljövänliga material  


– Cirka 50 procent av vårt bestånd ska renoveras inom 10 år. Och det ska vara förnyelse med hållbara förtecken. I våra ROT-projekt väljer vi att ha höga krav på oss själva gällande miljöklassningar av material, energianvändning etc.

Det samma gäller nyproduktion. Där ska samtliga material vara klassade enligt ett känt system och de nya byggnaderna ska uppnå Miljöbyggnad silver.

Digitalisering i förvaltning

Anders kommer att titta på digitalisering i förvaltning och drift under Nordbygg 2018. Han räknar med att det kommer att vara många utställare med det fokuset där.

– Det händer oerhört mycket som kommer att påverka oss. Titta bara på digitaliseringen av hyresavtal. Tekniken finns, men hur ska vi få mest ut utav den? Jag ska titta, lyssna, fånga in det som finns. Klart vi kan spara pengar på att slippa pappershanteringen, men det är viktigt att sondera terrängen och satsa på rätt häst.

Träffas och skaffa kunskap

En viktig del av att gå på mässan är att träffa branschfolk, till exempel andra beställare och lära av deras erfarenheter. Även branschseminarier är viktiga för kunskapsinhämtning.

– Boverket en favorit, det är alltid intressant att lyssna på vad de säger. En väldigt positiv sak med Nordbygg är tillgängligheten till intressanta branschprofiler, att diskutera bakomliggande tankar till nya direktiv och lagar till exempel.

– Nordbygg är viktig för min yrkesroll helt enkelt, ska du gå på någon mässa ska du gå på Nordbygg, avslutar Anders.