Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Vitezslav Blazek Foto: Vitezslav Blazek, Chef, CzechTrade Scandinavia

Nordbygg allt mer internationellt

För varje Nordbygg ökar antalet internationella besökare. 2014 var andelen 6 % och 2016 13%. Varför? Helt enkelt för att den nordiska byggmarknaden är ”het”. Som ett bevis för detta har fem länder/regioner egna montrar under Nordbygg.

Ett bevis på det ökande internationella intresset för den svenska byggmarknaden är att fem länder/regioner kommer att ha egna montrar på Nordbygg: Estland, Lettland, Tjeckien, Österrike och Bayern. Syftet att lyfta fram sina inhemska företag och hjälpa till med att knyta kontakter med svenska dito.

Den tjeckiska landsmontern har planerats av Vitezslav Blazek som chefar över det skandinaviska kontoret för CzechTrade, den tjeckiska motsvarigheten till Svenska Exportrådet, som ligger i Stockholm.
– Vi hjälper bland annat till med att organisera tjeckiska företags deltagande i olika mässor runtom i Skandinavien, inte bara Nordbygg även om det är en väldigt viktig mässa för oss.

Kan du precisera varför Nordbygg är så viktigt för er?

– Många tjeckiska företag förser redan i dag den svenska byggmarknaden både med produkter, material och specialiserad arbetskraft eftersom det råder en brist på detta på den svenska byggmarknaden. Vår uppgift på Nordbygg är att underlätta att kontakter tas mellan tjeckiska företag och svenska, som exempelvis Skanska och Peab. Vi hoppas att många besökare kommer förbi och tar en kopp kaffe och pratar med våra olika företagsrepresentanter.

Berätta lite mer om er monter och vad som bjuds där.

– Syftet är att ge en bra översikt över vad Tjeckien har att erbjuda när det gäller företag inom byggindustrin. Vi kommer att ha åtta företag på plats som bland annat representerar VVS, byggkonstruktion, byggmaterial och inredningsdetaljer. Men vi kan även informera om andra tjeckiska företag som inte är på plats. I anslutning till mässan, den 11 april, kommer vi att ha ett arrangemang i mötesrum M19 som blir lite som ett B2B ”matchmaking-event”.

Varför är, enligt dig, den svenska byggmarknaden så ”het” just nu?

– Helt enkelt för att det händer så mycket på svenska byggmarknaden om man jämför med resten av Europa. Bland annat satsar den svenska regeringen stort på infrastruktur, och så byggs det bostäder i en så hög takt att det råder brist på både byggmaterial och byggarbetskraft inom landet. Svenska företag behöver helt enkelt utländsk hjälp för att klara behovet.
Vad ser du personligen mest fram emot med Nordbygg?

– Det här blir mitt första besök och det är också första gången Tjeckien har en egen monter så jag är spänd på att se hur stort intresse vi kommer att väcka hos besökarna. Jag ser verkligen fram emot att se hur Nordbygg svarar upp till våra förväntningar och allt gott vi har hört om mässan. Den går ju bara vartannat år, vilket gör det hela ännu större och viktigare.

Tjeckiens landsmonter kommer att finnas i hall C, C02:43